Meidän koirat barffaa, eli syövät raakaruokaa.  Siis mitä tämä kaikki nyt oikein tarkoittaa?

Lemmikkien raakaruokinta eli barffaus (BARF = bones and raw food) tarkoittaa paluuta luonnonmukaiseen koirien ruokintatapaan. Ruokavaliossa pyritään jäljittelemään villien eläinten ruokavaliota ja unohdetaan teolliset tuotteet. Se on lisäksi hyvin joustava ja helppo tapa ylläpitää lemmikin hyvinvointia.

En tiedä onko kyseessä itselläni ohimenevä muoti-ilmiö, mutta elämässähän pitää lähes kaikkea kokeilla

Kaikki alkoi siis siitä kun Roosan laihduttaminen rouvan mittoihin käynnistyi. Roosalla oli pahoja närästyskohtauksia useasti, eikä lääkekuuritkaan oikein tahdonneet auttaa kuin hetkittäisesti vaan.  Asiantuntijaystäväni kehottivat kokeilemaan barffia ja minähän kokeilin.

Barf ruokinta vaatii hieman enemmän aikaa ja viitseliäisyyttä, ainakin alkuun. Piti ottaa selvää ihan kaikesta. Ei ole sama mitä koiran ruokakuppiin laitat kun nappularuoasta siirrytään raakaravintoon. Nappularuuassahan on ”kompaktisti” kaikki samassa; vitamiinit, kivennäisaineet, energia ravintoaineet ja tietysti ne lisäaineet, väriaineet, säilöntä ”E-aineet”. Barf kuullostikin mukavalle sillä siinä ruokavalisossa tiedän tasan tarkkaan mitä koiralle annan ja nämä paljonpuhutut "E-aineet" jäävät pois

Mutta mitä koira sitten tarvitseekaan? Mitä minun koirani tarvitsee, jokainenhan on yksilö. Roosa rennosti ottava laiskottelija joka syö kaiken mitä eteen laitetaan.  Ella pikakiitäjä joka varmasti kuluttaa kaiken mitä syö tosin valikoiden. Pinni kasvava 1v vanha pentu joka myös jokseenkin rauhallinen hieman Roosan kaltainen. Siiri 9kk joka syö valikoiden, mutta tärkeiden kasvuaineiden pitäisi päästä vaikuttamaan koska kyseessä on vielä erittäin vilkas pentu.

 Parf ruokavaliossa on mietittävä jokaiselle koiralle ihanteellinen ravitsemustasapaino, sopivasti siis kaikkea. Pennuilla hieman kauhistuttaa ajatus ruokavalion vaihdoksesta, mutta kun oikein perehdyn asiaan niin eiköhän heistä iloisia terveitä kotikoiria kasva. Ja kaikkihan tapahtuu pikkuhiljaa. Ei kenellekään koiralle voi yhdessä yössä ruokavaliota muuttaa, vatsakalustohan siinä sekoo.

Ruokavalion pääperiaate on se, että kaikki ruoka tarjotaan raakana ja kokonaisruokavalio koostuu n.60-70 % raaoista lihaisista luista, loput n. 20% kasviksista ja n. 20% lihasta, sisäelimistä ja kalasta.

Tarkoituksena on myös tarjoilla eri raaka-aineista koostuvat ateriat eri kerroilla, jotta ruuansulatus käyttää tarjolla olevat ainesosat mahdollisimman tarkkaan. Siis lihaiset luut, jauhettu (pehmeä) lihakasvis-ateriat eri kerroilla.

Raakoina lihaisina luina pidetään luutavaraa, joissa liha/luusuhde on n. 50/50. Lihaiset luut voivat olla mitä eläintä tahansa, kunhan koira pystyy ne kaikkinensa hyvin pureskelemaan. Ruokaan ei tarvitse lisätä kalkkia, koska luista saadaan kaikki tarvittava kalsium ja muut mineraalit.

Liha-aterialla voi tarjota mitä tahansa lemmikille sopivaa lihaa. Me aloitettiin broilerin jauhelihalla koska se on suhteellisen mietoa. Kerran viikossa on hyvä antaa maksaa, josta saa A-vitamiinia. Vaihtelevasti voi antaa myös muita sisäelimiä kuten sydäntä, munuaisia jne. Kalaa pitää antaa D-vitamiinin ja omega 3-rasvahapon saamiseksi noin kerran pari viikossa.

Kaikki kasvikset annetaan raakana ja soseutettuna. Tämä siksi, että lemmikin elimistö pystyy imemään kasvisten rikotusta solurakenteesta ravintoaineet huomattavasti paremmin ja samalla suolisto saa tarvitsemiansa kuituja. Kasviksista saadaan vitamiinejä ja ne edesauttavat muiden ravintoaineiden imeytymistä.

Kananmuna on hyvä kalkin lähden.

Kylmäpuristetut kasvisöljyt ovat tarpeen omega-3- rasvahapon ja E-vitamiiniin saamiseksi. Hyviksi todettuja ovat ainakin pellavansiemenöljy, rypsiöljy ja vehnänalkioöljy. Ruokaan voi myös halutessaan lisätä C-vitamiinia, merileväjauhetta tai oluthiivaa. 

Näin mennään ja nyt vajaan puolenvuoden kokemuksella koirat ovat mieltyneet yksilöllisesti omaan ruokavalioonsa.

Suosittelen muillekin jos koiralla on ongelmia vatsan kanssa